HomeContrast 2012PartnersPers
Nederland, 7 februari 2010, novum: Weg afgesloten voor onderzoek naar spookfiles

(Novum) - De A270 van Helmond naar Eindhoven is zondag de hele dag afgesloten geweest vanwege een onderzoek naar spookfiles. TNO testte apparatuur in auto's die dit soort files moet voorkomen. Om 18.00 uur was de weg weer vrij voor verkeer, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Een spookfile is een file die ontstaat doordat weggebruikers van baan wisselen of kort remmen. Aan de test deden zondag twintig auto's mee. Een deel van de auto's was uitgerust met technologie die reageert op de gedragingen van medeweggebruikers voor, naast en achter de auto. De proef werd met camera's opgenomen.

De twee volgende testen staan voor 21 en 28 februari gepland. Ook dan wordt het verkeer omgeleid.

Link naar het orginele artikel

 

Teletekst 7 februari 2010

 

20100228-teletekst

 
Spookfiles ontstaan vooral op een drukke snelweg, waar bestuurders veranderen in snelheid of baanvak om verschillende redenen. Door deze wisselingen moet achterliggend verkeer reageren, waardoor er een schokgolfeffect optreedt. Hierdoor ontstaan files, zonder ogenschijnlijke reden.

TNO voert in februari 2010 een uniek demonstratie uit op de A270 bij Helmond waarin real life wordt aangetoond dat coöperatief rijden spookfiles kan voorkomen. Coöperatief rijden is als voertuigen met elkaar communiceren over de situatie verderop op de weg.

Lees meer...

 

Ook voor het definitieve experiment op de A270 is in de media uitgebreid aandacht geweest.

Kijk hier voor de items op het NOS 8 uur journaal


 
Nico Zornig, programmamanager coöperatief rijden bij TNO, gaf vanochtend in het Radio 1 Journaal een toelichting op het verschijnsel spookfiles en wat je eraan kan doen.

Op een demo eind februari zal met 100 auto's worden aangetoond dat intelligente auto's veel spookfile-ellende kunnen voorkomen.

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.


 

Dit artikel is overgenomen van de website van ED

maandag 25 januari 2010 | 19:16 | Laatst bijgewerkt op: maandag 25 januari 2010 | 22:05

HELMOND - 'Schokgolven' en 'harmonica-effecten' in verkeersstromen leiden vaak tot zogenoemde spookfiles: files die enkel en alleen ontstaan door plotseling remmen en de reacties daarop van achteropkomend verkeer.

Om te laten zien hoe spookfiles ontstaan – en meer nog hoe ze met moderne technologie voorkomen kunnen worden – houdt TNO Helmond in februari vier demonstraties op een deel van de A270 tussen Helmond en Eindhoven.

Voor de demonstraties is TNO op zoek naar vrijwillgers. De demo's vinden plaats op de zondagen 7, 21 en 28 februari 2010.

Volgens TNO zijn spookfiles met redelijk eenvoudige in car-technologie te voorkomen. Met ingang van 10 februari is de inschrijving gesloten.

Download hier het krantartikel.

 
In het Journaal op 3 van 26 januari 2010 werd het volgende item uitgezonden:


 

Op alle dagen zijn er tijdelijke verkeersmaatregelen en omleidingen; zie het afzettingsplan afsluiten A270:

lijnenspelLocaties
 

Dan is dit je kans om je steentje bij te dragen en een kijkje in de toekomst te nemen!

TNO is ervan overtuigd dat ons wegennet beter benut kan worden door een belangrijke veroorzaker van files aan te pakken: het ontstaan van schokgolven .

Onder aan de pagina zie je als voorbeeld de demonstratiefilm van een Japanse proef van hoe weinig er nodig is om door het schokgolfeffect een (spook)file te veroorzaken.Dat dit effect met relatief eenvoudige technologie aan te pakken is, laten wij zien met een uniek en grootschalig experiment . Op 7 februari gaan we op pad met 20 voertuigen en op 21 en 28 februari gaan we de experimenten uitvoeren met 100 voertuigen op de A270 van Helmond naar Eindhoven.

Voor al deze dagen zoeken wij deelnemers die met hun eigen auto willen bijdragen aan dit unieke evenement en gezamenlijk geschiedenis willen schrijven ....rijden.

De inschrijving is m.i.v. 10-02-2010 gesloten.

Hier zie je als voorbeeld de demonstratiefilm van een Japanse proef van hoe weinig er nodig is om door het schokgolfeffect een (spook)file te veroorzaken

 
<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

Pagina 2 van 3
Partners