HomeContrast 2012PartnersPers

Na maanden van voorbereiding, met de hulp van vele vrijwilligers, zijn in februari 2010 experimenten uitgevoerd op de snelweg A270. Tijdens de experimenten is gebruik gemaakt van een coƶperatief adviserend systeem dat informatie uitwisselt tussen voertuigen. Deze experimenten hebben unieke resultaten opgeleverd. Met dit systeem is de verkeersdoorstroming met gemiddeld 12% verbeterd. Er zijn zelfs uitschieters gemeten tot 25% verbetering van de doorstroming! In deze film worden de experimenten getoond en wordt ook geĆÆllustreerd wat de potentie is van voertuigen die zelf in kunnen grijpen (C-ACC). Hier staan de resultaten zijn in detail beschreven.

After months of preparation and research, and with the help of a lot of volunteers, the experiments are conducted on the highway A270 in February 2010. During the experiments a cooperative advisory system is used that communicates between vehicles. The results of the experiments are unique. The traffic flow of the vehicles with the advisory system increases on average with 12%. In some experiments the traffic flow benefit of the vehicles with the advisory system is over 25%! This movie shows the experiments in February 2010 and illustrates the potential of autonomous vehicles (C-ACC). The results are described in detail here.

 

20100301-IS-cooperatief

(klik op het krantartikel om te vergroten)

 
20100301-FD-geef_gas
(klik op het krantartikel om te vergroten)
 
20100301-ED-snelweg
(klik op het krantartikel om te vergroten)
 

NOS 28-02-2010
Op de A270 bij Helmond wordt vandaag een proef gehouden om te kijken of spookfiles kunnen worden voorkomen. Spookfiles ontstaan doordat weggebruikers ineens remmen of van rijbaan veranderen.

Spookfiles hebben geen duidelijke aanleiding zoals een ongeluk of wegwerkzaamheden. Naar schatting is zo'n 25 procent van alle verkeersopstoppingen een spookfile.

Apparatuur

Voor de proef is tussen Helmond en Eindhoven een gedeelte van de A270 afgesloten. De testauto's zijn uitgerust met communicatieapparatuur. De auto's kunnen met elkaar 'praten'. Hierdoor kunnen ze anticiperen als er een file dreigt te ontstaan. TNO laat op de snelweg 100 auto's rijden. Op de ene baan rijden 50 auto's met de communicatieapparatuur. Op de andere baan rijden 50 auto's zonder de technische snufjes. Vooraan rijdt een auto met het rijgedrag dat een spookfile veroorzaakt.

Betere doorstroming

Begin deze maand sloot TNO twee keer een gedeelte van de weg af om op kleinere schaal onderzoek te doen, ter voorbereiding van de proef van vandaag. Computermodellen geven aan dat het samenwerken van voertuigen goed kan zijn voor de doorstroming op de weg.

 


 

Interview met Nico Zornig op Business News Radio 8 februari 2010:

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.

 

In het Radio 1 Journaal van 7 februari 2010:

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.

 

In het Brabant Nieuws van Omroep Brabant van 7 februari 2010 werd het volgende item uitgezonden:

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.

 

HELMOND - TNO houdt zondag op een deel van de A270 de eerste van drie praktijktesten om in de toekomst zogenoemde spookfiles te voorkomen. Tussen 07.00 uur en 18.00 uur is de weg afgesloten voor het verkeer vanuit Helmond in de richting van Eindhoven.

Tijdens de proef test TNO apparatuur in de auto die spookfiles moet voorkomen. De twee volgende testen staan op de rol voor 21 en 28 februari, aldus een zegsman van TNO. Het verkeer wordt omgeleid.

Veel files ontstaan door plotseling remmende of van rijbaan veranderende weggebruikers (harmonica-effect). De oorzaak van de file is voor weggebruikers dan vaak onduidelijk.

Aan de proef van zondag nemen twintig auto's deel. Een deel van de auto's is uitgerust met technologie die reageert op de gedragingen van medeweggebruikers voor, naast en achter de auto. De proef wordt met camera's opgenomen.

De proef wordt per testmoment verder uitgebreid. Aan de test op zondag 28 februari nemen honderd auto's deel, waarvan de helft is uitgerust met testapparatuur. TNO voert de proef uit in samenwerking met Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant, 21 Zuidoost-Brabantse gemeenten en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

Link naar orginele artikel.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 3
Partners